- בלוג
- n8n – אוטומציית תהליכי עבודה פשוטה ויעילה
n8n – אוטומציית תהליכי עבודה פשוטה ויעילה
n8n – אוטומציית תהליכי עבודה פשוטה ויעילה
פורסם ב 13-01-2025
אוטומציה
אוטומציה של תהליכי רצף-עבודה (Workflow), בין אם כ-iPaaS ובין אם בצורה אחרת, אינה דבר חדש בעולם העבודה הארגוני והפרטי. כלי אוטומציה, כמו Make, Monday, Jira ו-Zapier, משמשים כבר שנים לייעול העבודה וניהול הזמן של חברות וארגונים. הם מבצעים, למעשה, את הפעולות הקטנות האלה שמהוות חלק מתהליך הנדרש לביצוע פעולה גדולה ונרחבת יותר. באמצעות שימוש בכלי אוטומציה, ניתן לחסוך כמויות עצומות של זמן, ולתת לכוח האדם (או משאבים אחרים) שלכם להתמקד בפעולות שבאמת מצריכות את מְלֹא תשומת הלב.
מהו n8n?
n8n הוא כלי חדש (הושק ב-2019) לאוטומציה של תהליכי רצף-עבודה, המשתמש בבינה מלאכותית כחלק מליבת הפעולה שלו.
הוא פועל כ-iPaaS - פלטפורמת שילוב-שירות או פלטפורמת אינטגרציה כשירות - Integration Platform as a Service. תפקידה של פלטפורמת iPaaS הוא ביצוע של אינטגרציה (או שילוב) בין אפליקציות ושירותים שונים. האינטגריה מתבצעת באמצעות שימוש בסט של כלים (בדרך כלל מבוססי ענן). iPaaS, במילים אחרות, היא הגדרה לפלטפורמה המגשרת בין אפליקציות שונות, ומעבירה ביניהן נתונים כדי שיוכלו לעבוד בסנכרון אחת עם השניה.
רצף-העבודה בפלטפורמה הוא מבוסס צמתים, או nodes. הצמתים, על פי ההסבר של החברה עצמה, מהווים את "אבני הבניין" של כל רצף-עבודה - הם מכילים את התהליכים השונים המתבצעים במסגרתו. את הצמתים הללו ניתן לקשר אחד לשני, ולצמתים אחרים ברצף העבודה, באמצעות מיקום קישורים ביניהם (Links). כך, ניתן ליצור רצף-עבודה מרושת ומסועף המותאם לצרכי המשתמש (או אחד פשוט יותר).
לדוגמה, רצף-עבודה לצרכי משאבי אנוש, בו עליכם למיין מועמדים למשרות לצוות פיתוח, המפתח מוצר כלשהו עם כמה שפות. הצומת הראשון מוגדר להתחיל את רצף-העבודה ברגע שמתקבל קובץ קו"ח, ולשלוח אותו לצומת אחר. בצומת האחר, מודל בינה מלאכותית ממיין את קורות החיים לפי כישוריהם והסמכותיהם של אלה ששלחו אותם, לצמתים שונים בהתאם לשפת תכנות. הצמתים הללו מוגדרים לסווג את קורות החיים של המועמדים לפי שנות ניסיון והסמכות ספציפיות - נגיד, מתחת לחמש שנות ניסיון ומעל לחמש שנות ניסיון. לאחר הסיווג, קורות החיים של מועמדים חסרי ניסיון נשלחים מהצומת לראש צוות המפתחים הזוטרים, וקורות החיים של מועמדים מנוסים נשלחים לראש צוות המפתחים הבכירים.
רצף-עבודה לדוגמה:
ישנן שלוש דרכים להשתמש ב-n8n:
הראשונה היא היא להתקין ולהריץ אותו משרתים, באמצעות שימוש ב-Docker או Kubernetes, או משרתים וירטואליים (VPS). גם שרתי ענן בפלטפורמות ספציפיות, כמו AWS, יתאימו. לדעתנו, אפשרות זו היא המומלצת ביותר. זאת בשל האבטחה הגבוהה ששרתי ענן מציעים, בין אם בשל אמצעי האבטחה שחברת אירוח השרתים שלכם מציעה (בהנחה, כמובן, שמדובר בחברה איכותית) ובין אם בשל אמצעי האבטחה שיישמתם על שרת וירטואלי באירוח עצמי (אם אתם יודעים מה אתם עושים). אפשרויות אלו מאפשרת להשתמש בכל מה שיש לכלי להציע.
האפשרות השניה היא להריץ אותו ללא התקנה באמצעות שימוש ב-NPM . דרך זו כוללת כמה חסרונות שגורעים מהשימושיות של הכלי:
- לא ניתן לקבל וובהוקים (webhooks) או callbacks מפלטפורמות מבוססות SaaS. הטמעה של n8n בשימוש עם שירותים שונים, בעקבות זאת, תצריך התקנות וקונפיגורציות נוספות.
- אם מסיבה כלשהי הפלטפורמה קורסת, היא לא תתחיל שוב באופן אוטומטי. כלומר, רצף-העבודה שלכם ייעצר עד שתפעילו את הכלי מחדש ותתחילו שוב את רצף-העבודה.
- המחשב חייב להישאר דולק כדי n8n ימשיך לעבוד. אם המחשב מתכבה - גם n8n מפסיק לעבוד.
האפשרות השלישית היא להשתמש בכלי דרך שירות הענן של n8n. גם דרך שירות הענן של n8n ניתן להשתמש בכל האפשרויות של הכלי. החיסרון הגדול של אפשרות זו הוא שבניגוד לאפשרויות האחרות, המאפשרות להשתמש בכלי בחינם (למעט פונקציות ספציפיות ורצפי-עבודה מסויימים), שימוש בענן של n8n מצריך דמי הרשמה חודשיים.
ל-n8n ישנו מאגר המונה 1170 (!) תבניות (Templates) של רצפי-עבודה שנוצרו ע"י הקהילה העולמית של הפלטפורמה. ההתבניות נוגעות בהמון תחומים עיקריים המצריכים אוטומציה לפישוט וזירוז תהליכים. מטרתן של תבניות אלה היא לחסוך למשתמשים את הצורך בבניית רצפי-עבודה כאשר מדובר בפעולות גנריות בתחומי עבודה שונים.
צמתים
עוד נגיע לזה ביתרונות, אבל n8n היא פלטפורמת אוטומציה מאוד גמישה. אחת הדרכים בהן הגמישות הזאת באה לידי ביטוי היא בדרך בה ניתן "להשיג" צמתים על מנת לבנות את רצפי העבודה.
באופן עקרוני, הצמתים מתחלקים לשני סוגים: אלה אשר מתחילים את רצף העבודה עצמו, ונקראים "צמתי מתג" (Trigger); ואלה אשר מבצעים את הפעולות השונות במהלך רצף העבודה, ונקראים "צמתי פעולה".
ישנם שלושה מקורות שונים לצמתים:
- צמתים מוכנים מראש, וכוללים כמות עצומה של פעולות שונות.
- צמתים קהילתיים, שנוצרו על ידי חברי קהילת התמיכה של n8n, לפעולות שלא נכללו בצמתים המובנים.
- יצירת צומת, שכפי שניתן להבין, מאפשרת ליצור צומת פעולה לפי דרישה אישית ולפי צרכי המתמש.
אמנם הצמתים הקהילתיים יכולים "לסגור פינה" כאשר לא ניתן למצוא פעולה מסויימת במאגר של n8n, אך מצד שני הם מהווים סיכון בטיחותי לא קטן. זאת, בשל הגישה המלאה שיש להם למערכת עליה הם פועלים - גישה המאפשרת להם לבצע פעולות זדוניות. בנוסף, חלק מהפעולות שהם מבצעים יכולים לגרום לתקלות שונות על המערכת עצמה ולהתנגשויות שונות.
יש עוד המון תת-סוגים של צמתים ודרכים להשתמש בהם. ניתן להרכיב באמצעותם המון סוגים של המון רצפי-עבודה שונים, להחליט איך וכיצד יפעל כל צומת, מתי ומדוע.
יתרונות
כפי שניתן להבין, n8n מביאה איתה המון יתרונות, כולל התועלתיות הרבה והחיסכון בזמן שניתן להפיק מכל מערכת אוטומציה כלשהי. לא נרשום את כולם כי יש הרבה כאלה, אבל כן נציין את הבולטים:
פשטות - הממשק הוא גרפי ומאוד נוח, אפילו אינטואיטיבי. כל צומת ניתן לשינוי וקונפיגורציה בהתאם למשתנים וצרכים כמו לוחות זמנים ותנאים (אם X אז Y, אם A אז B וכדומה).
אופן השימוש הוא באמצעות גרירת הצמתים למקומותיהם (Drag and Drop) והגדרתם כאשר יש בכך צורך.
מחיר - או יותר נכון, אין מחיר. השימוש בפלטפורמה הוא חינמי לחלוטין, בניגוד לפלטפורמות אוטומציה אחרות בהן השימוש הוא על בסיס מנוי חודשי. שימו לב שיתרון זה מתבטל כאשר משתמשים בענן של n8n.
תמיכה קהילתית - ל-n8n יש קהילה ענקית של משתמשים שמספקת תמיכה ומידע שימושי, בעיקר למתחילים או לאלה עם פחות בקיאות בפלטפורמה ובתחום. בנוסף, n8n עצמה מספקת תיעוד ומדריכים מאוד מפורטים וקלים להבנה באתר שלה, ולמעשה מלווה את המשתמש עוד מהרגע הראשון.
תמיכה בשפות תכנות - ישנה תמיכה מלאה בהרצת סקריפטים של פייתון (Python) ושל ג'אווה סקריפט (JavaScript). תמיכה זו מתקבלת על ידי צמתי-קוד (Code Nodes) המאפשרים כתיבת סקריפטים כצמתים והכנסתם לרצפי-עבודה.
קוד הוגן (Fair Code): ייתכן שתיתקלו במידע כי n8n היא בקוד פתוח. אין הדבר נכון - גם החברה עצמה מצהירה על כך. מאחר וישנן מגבלות שונות על השימוש בקוד המקור של הפלטפורמה, ה-OSI (ר"ת של Open Source Initiative) אינו מגדיר אותה ככזאת. כלומר, אין לה רישיון קוד פתוח.
עם זאת, המגבלות מתייחסות בעיקר לכך שלא ניתן להשתמש בקוד המקור של הפלטפורמה למטרות מסחריות. השימוש מותר למטרות פנים-ארגוניות ואישיות בלבד. בפועל, מרבית היתרונות של קוד פתוח נשמרות גם במסגרת הקוד ההוגן הנוכחי.
ניתן לקרוא בהרחבה על העניין כאן.
גמישות בשימוש - בעיקר ברצפי-עבודה שונים, האפשרויות הן כמעט בלתי מוגבלות. מאחר והפלטפורמה חינמית, ניתן להוסיף צמתים ופעולות לפי הצורך. אפשר לשנות רצפי-עבודה, להוסיף פונקציות, תזמונים, לוחות זמנים, תנאי קיום לפעולות של צמתים ועוד. היכולת ליצור צומת לפי צרכי המשתמש, במידה ואין אחד מוכן שמתאים לצרכים אלה, תורמת גם היא לגמישות השימושית של הפלטפורמה.
התממשקות (אינטגרציה) - החברה מתגאה בכך שמעל ל-400 שירותים ופלטפורמות שונות מתממשקות איתה. במידה ומשתמש איננו מוצא את השירות שהוא צריך להוסיף לרצף העבודה שלו מתוך יותר מ-400 השירותים הזמינים, ניתן באמצעות ידע בפיתוח לשנות את קוד הפלטפורמה כך שיכלול את השירות.
חסרונות
אפילו עם כמות היתרונות והשימושיות הזאת, לפלטפורמה ישנם כמה חסרונות שכדאי לקחת בחשבון. חלקם כבר צויינו לאורך המאמר, כמו העדכון על המחסור בגירסה לשולחן העבודה והמגבלות השונות כאשר משתמשים ב-NMP.
מורכבות יחסית - עם כל התמיכה שמוצעת לשימוש בפלטפורמה, היא עדיין עשויה להיות קצת יותר מורכבת בהתחלה. חלק מחיסרון זה מצוי בעובדה שהיא נועדה יותר לשימוש באירוח עצמי. משמע, יש צורך בקצת זיקה טכנית. פלטפורמות המבוססות על הרשמה נוטות להיות יותר פשוטות.
עקומת הלמידה של הפלטפורמה היא קצת תלולה יחסית לפלטפורמות בתשלום, כך שכדאי לצבור קצת ידע והבנה לפני שמתחילים להשתמש בה.
תחזוקה עצמית - עדכונים, פתרון בעיות וכדומה, כולם באחריות המשתמש. בעזרת התמיכה של החברה ושל הקהילה, ניתן להתגבר על כל בעיה שתצוץ, ועדיין, מדובר בזמן: זמן ללמוד את הפלטפורמה, זמן לתחזק אותה, זמן לפתור בעיות אם וכאשר הן יצוצו.
פלטפורמה חדשה - נכון לכתיבת שורות אלה, n8n קיימת בשוק קצת פחות משש שנים. נכון, מדובר בכברת דרך והפלטפורמה מתחדשת ומתעדכנת. עם זאת, בהשוואה לפלטפורמות אחרות, התמיכה בשירותים מסויימים איננה קיימת (עדיין). משמעות הדבר היא שייתכן ויהיה צורך בידע בפיתוח כדי להכניס תמיכה בשירות הנחוץ באופן עצמאי.
נתקלנו במספר תיאורים של קשיים בהגדרת כניסה ושימוש עם שירותים המצריכים הרשאות OAuth. ב-n8n, בניגוד לפלטפורמות אוטומציה אחרות, יש להגדיר את כל הכניסה והשימוש באסימוני הרשאה באופן ידני. ייתכן שהמפתחים כבר עובדים על פתרון יותר יעיל - אופציות ופונקציות מתווספות בתדירות גבוהה - אך מדובר בעניין שיש להביא בחשבון, במיוחד אם אתם משתמשים במערכות המתבססות על כניסה באמצעות OAuth או עתידים להשתמש בכאלה בהמשך.
סיכום
היא מערכת אוטומציה מאוד שימושית וגמישה. כמו מערכות אוטומציה אחרות, היא מאפשרת למשתמשים להתייעל ולהשקיע את הזמן בפעולות המרכזיות הדרושות לשם תפקוד ותפעול. מערכת האוטומציה דואגת לכל פעולות הרקע שיש לעשות, או לפעולות קבועות שבלאו הכי ייעשו במסגרתן של פעולות אחרות.
מצד אחד, היא יכולה לאתגר משתמשים חדשים ולא מנוסים ואף לגזול זמן, לפחות בתחילת השימוש. מצד שני, היתרונות הרבים שלה, שכוללים אפשרויות רבות מספור ליצירת רצפי-עבודה ופשטות יחסית של הממשק הגרפי שלה, הופכים את החסרונות הללו להשקעה כדאית לטווח הארוך.
נציין כי המאמר נועד לתת רקע על המערכת. בפועל, n8n היא מערכת עם הרבה יותר עומק, אפשרויות, סוגים שונים של צמתים, ועוד ועוד. ניתן לומר שזה חלק ממה שעושה אותה גמישה וורסטילית, כפי שציינו ביתרונות. לא ניתן לכסות את כולה במאמר אחד, לכן מי שרוצה עוד מידע ומושג לגבי הפלטפורמה וכיצד היא פועלת יכול:
לעיין בתיעוד המאוד מפורט של הפלטפורמה כאן; ולהיכנס לעמוד הקהילה של n8n כאן.
n8n וג'טסרבר
אם אתם שוקלים להשתמש ב-n8n לצורך אוטומציה של תהליכים, יש לנו מספר אפשרויות שיעזרו לכם להתחיל בקלות וביעילות. בין אם אתם מעדיפים פתרון עצמאי או שירות מנוהל, תוכלו לבחור את האפשרות שמתאימה לכם:
1. שרת וירטואלי פרטי (VPS) – אפשרות שמתאימה למי שמחפש שליטה מלאה על ההתקנה והניהול של n8n, תוך שמירה על גמישות ואפשרות להתאמה אישית.
2. סביבת Docker – למי שמעדיף פתרון גמיש ומודולרי, Docker מאפשר הפעלה מהירה וקלה של n8n בסביבה מבודדת.
3. אחסון NodeJS – מתאים לאפליקציות ולאתרים, ויכול לשמש גם לאירוח n8n.
אם אתם מעדיפים שלא להתעסק בניהול השרת, אנו מציעים גם שירות מנוהל. השירות שלנו כולל התקנה, תחזוקה, אבטחה וגיבויים, כך שתוכלו להתרכז בבניית רצפי העבודה שלכם ללא דאגה לתחזוקת השרת.
כל השרתים שלנו מאוחסנים בחוות השרתים המאובטחות שלנו, ומספקים רציפות פעולה של 99.95%. אנו עומדים בדרישות המערכת של n8n ואף עולים עליהן, כדי להבטיח לכם חוויית שימוש חלקה ואמינה. אם אתם מתכננים שימוש אינטנסיבי במיוחד, נשמח לסייע לכם ולספק מידע נוסף בהתאם לצרכים שלכם.
לשאלות על n8n וכיצד ניתן להטמיע אותה הלכה למעשה על השרתים שלנו, ולכל דבר אחר, אתם מוזמנים לפנות אלינו.