מחשוב ענן לעסקים

    מחשוב ענן לעסקים

    פורסם ב 28-08-2019

    information-security

    מהו מחשוב ענן לעסקים?

    משמעות המונח “מחשוב ענן לעסקים” היא שירות המסופק עבור בתי עסק, חברות וארגונים, לשם ניהול משאבי המחשוב שלהם בענן. הגישה למשאבים אלה מתבצעת דרך רשת האינטרנט.

    בעבר, נכללו החומרה והתוכנה במלואם במחשב המשתמש, כאשר המשתמש היה היחיד שיכול היה לגשת לתוכנות ולמידע במחשב שלו. מחשוב ענן מאפשר למשתמש לגשת למידע ולתוכנות שמחוץ לסביבת המחשוב של המשתמש. במקום לאחסן את המידע והתוכנות (יישומים, בסיסי נתונים, דוא”ל וקבצים) במחשב האישי או בשרת, הם מאוחסנים בענן. באופן מדוייק יותר, הם מאוחסנים בחוות שרתים – שהיא למעשה המרכיב הפיזי של כל ענן, כאשר הענן עצמו הוא התשתית באמצעותה “מגיעים” לחוות השרתים.

    שירות זה מאפשר לעסקים לגשת למידע שלהם באופן מלא, תוך גמישות וגלובליות, כלומר גישה למידע בענן מכל מקום ובכל עת. גישה זו מותנית בהתקיימותו של חיבור לרשת האינטרנט – הן מצד המשתמש והן מצד הענן.

    מודלים עיקריים

    ענן כחול ומתחתיו תרשים חצים שמצביע לארבעה עננים קטנים יותר, משמאל לימין:
1. ענן עם שלושה אנשים בתוכו - מודל ענן ציבורי.
3. ענן עם איש אחד בתוכו - מודל ענן פרטי.
2. ענן עם איש אחד, פלוס ועוד שני אנשים - מודל ענן היברידי.
4. ענן עם בית בתוכו - מודל ענן קהילתי.
ארבעת המודלים העיקריים של מחשוב ענן לעסקים.

    מחשוב ענן לארגונים מאופיין כיום במספר מודלים, המהווים את הבסיס להבנת הסוגים העיקריים של פלטפורמות מחשוב הענן לעסקים:

    פרטי – פלטפורמה בה נשמרים שירותים ותשתיות, והם מנוהלים על ידי הלקוח או על ידי צד שלישי. אם ישנו צד שלישי, עליו לקבל הרשאה לניהול השירותים והתשתיות של הארגון. אפשרות זו מפחיתה את הסיכונים הכרוכים באבטחת המידע ובבקרה על התשתיות. כמו כן, היא מספקת כלים לצורך התאמה אישית של המידע והיישומים בענן.

    קהילתי – קיים כאשר מספר ארגונים חולקים גישה לענן פרטי אחד, תוך שמירה על מידור ואבטחת מידע. ניתן לומר שמודל זה מייצג סוג של מאמץ משותף, שבו תשתיות חשובות משותפות בין מספר ארגונים בעלי עניין משותף (אבטחה, תאימות, תחום שיפוט וכדומה). העלויות מתחלקות בין יותר משתמשים מאשר במודל הפרטי, אולם בין פחות משתמשים מאשר במודל הציבורי.

    ציבורי – במסגרת מודל זה, שירותים שונים מאוחסנים מחוץ לארגון. הגישה לשירותים אלה מתבצעת דרך רשת האינטרנט. הענן מנוהל על ידי גוף חיצוני, כדוגמת גוגל או מיקרוסופט, והוא מציע לרוב שירות המאופיין בגמישות ועלויות יחסית נמוכות. עם זאת, אבטחת הענן תהיה נמוכה יותר מאשר האבטחה שכוללים המודלים האחרים.

    היברידי – לוקח למעשה את המודלים הציבורי והפרטי, ומפזר את האפשרויות לניהול המידע והתשתית על פני מודולים שונים של הענן. מודל זה מאפשר שימוש בענן ציבורי תוך חסכון בעלויות גבוהות של אחסון אתרים. השמירה על מידע רגיש מתבצעת הודות לחומת אש בענן פרטי.

    דגמי שירות

    משושים המכילים את דגמי השירות של מחשוב ענן לעסקים: שני משושים בצד שמאל, המכילים את המילים SaaS ו-Paas, ומשושה אחד מימין המכיל את המילה Iaas.

    השימושים העיקריים של שירותי מחשוב מבוססי ענן בכל הנוגע לארגונים נעים בין התחומים של אחסון מידע בענן, גיבוי בענן ואחסון אתר (כלומר, אירוח אתרים) בענן. אולם, מחשוב ענן לעסקים יכול לפעול במספר דגמי שירות. בהתאם לצרכים ולדרישות העסק, החברה או הארגון, ניתן ליישם תשתית מחשוב ארגוני על הענן בכל אחד מדגמי שירות אלו, או תוך שילוב ביניהם.

    תוכנה כשירות (SaaS) – הדגם הנפוץ ביותר של השירות. הוא מאפשר לגשת ליישומים ולתוכנות ברשת האינטרנט באמצעות דפדפן, במקום הפעלה של יישומים ותוכנות המאוחסנים במחשב האישי או בשרת.
    דוגמאות טובות לשימוש ב-SaaS ביומיום ניתן למצוא בשירותים המוכרים למרבית האנשים. נטפליקס (Netflix) וג’ימייל (gmail) למשל הם שני שירותי SaaS בהם משתמש חלק גדול מאוכלוסיית העולם. דוגמאות יותר “מקצועיות” הן יישומים בהם אנו משתמשים לשם עבודה, כמו זום (Zoom), סלאק (Slack), האבספוט (HubSpot) וכיוצא בזה. שירותי אחסון ענן שונים, כמו דרופבוקס (Dropbox) ו-וואן דרייב (One Drive), גם הם דוגמאות ל-SaaS הנמצא בשימוש נרחב ברחבי העולם.

    תשתיות כשירות (IaaS) – דגם אשר כולל קניית או השכרת כוח מחשוב ושטח אחסון (על כונן אחסון) מספק שירות חיצוני. מערך זה מאפשר לגשת למידע ולתוכנות דרך רשת פרטית או דרך האינטרנט. ספק השירות אחראי על החומרה המרכיבה את המחשוב הפיזי (ה”מתקיים” בתשתית הענן, על חוות השרתים של הספק), לרבות המעבד, הזיכרון, אחסון המידע וקישוריות הרשת. AWS של אמאזון ו-Azure של מיקרוסופט הן דוגמאות שכיחות ל- IaaS לשימושם של עסקים.

    פלטפורמה כשירות (PaaS) – קנייה או השכרה של החומרה, מערכות ההפעלה, האחסון ותעבורת הרשת המסופקת על ידי IaaS, כמו גם שרתי התוכנה וסביבות היישומים המסופקים על ידי SaaS. פלטפורמה כשירות מציעה ללקוחות ולעסקים שליטה גדולה יותר על ההיבטים הטכניים של הגדרות סביבת המחשוב בענן, וכן, יכולת להתאים אישית את הסביבה הממוחשבת לצרכי העסק, מטרותיו ויעדיו.
    למעשה, PaaS מהווה הצלבה של תוכנה כשירות (SaaS) על גבי תשתיות כשירות (IaaS).

    היתרונות לעסקים

    ענן שיושב על שטרות של מאה דולר, מסמל את היתרון הכלכלי של מחשוב ענן לעסקים.

    מחשוב ענן לעסקים טומן בחובו יתרונות רבים. יתרונות אלה מאפשרים לארגון להגדיר בעבור עצמו משרד וירטואלי. הוא מאפשר לעובדיו גמישות ונגישות למידע וליישומים ארגוניים מכל מקום ובכל עת, מכל מכשיר (מחשבים ניידים, טלפונים חכמים וטאבלטים). יחד עם זאת, יש לציין מספר יתרונות בולטים נוספים:

    צמצום עלויות ניהול ותחזוקת IT

    ניתן לצמצם את העלויות הגבוהות של רכישת תשתיות, חומרה וציוד, באמצעות שימוש במשאבים של ספק שירותי מחשוב בענן. עלויות שדרוגי המערכת (שדרוגים יזומים וגם עדכונים אוטומטיים), החומרה והתוכנות נכללים לרוב בחוזה השירות (SLA) בין הספק לבין לקוחותיו. מחשוב ענן לעסקים מייתר את הצורך בכוח אדם ייעודי לטיפול במערכות. כמו כן, צריכת האנרגיה של הארגון נמוכה יותר, היות והתשתית כולה ממוקמת פיזית מחוץ לכותלי הארגון.

    יעילות עבודה ושיתוף פעולה בין העובדים והשותפים

    שיתוף מידע ונתונים בסביבת ענן מאפשר לעובדים, קבלנים חיצוניים וצדדים שלישיים כלשהם (כגון יועצים חיצוניים) לגשת באופן ממודר ומאובטח למידע, קבצים, נתונים ורשומות של הארגון. בנוסף, ניתנת גם אפשרות גישה לחברי הארגון העובדים מהבית, כאלו הנמצאים בחופשה או בפגישות עבודה מחוץ לארגון.

    מדרגיות (Scalability)

    כלומר, גמישות ויכולת הגדלה של היקפי הפעילות או הקטנתם, במהירות, ביעילות ובהתאם לצרכים המידיים או ארוכי הטווח של הארגון. הארגון יכול לפנות את זמנו ולהתמקד בניהול העסק ופיתוחו, במקום להקצות משאבים וכוח אדם לצורך התמודדות עם התשתית הטכנולוגית (חומרה ותוכנה), תחזוקתה השוטפת ושדרוגה או שנמוכה בעת הצורך.

    רציפות עסקית

    הארגון מקבל שקט נפשי יחסי, מאחר והגנה על המידע והמערכות הטכנולוגיות בעת אסון כגון כשל חשמל, פריצת אבטחה וכדומה מוטלת על ספק השירות. השימוש בתשתיות ענן במקום שימוש בתשתיות פיזיות מספק כלים להתמודדות עם משברים מעין אלו. הוא מאפשר לגשת למידע שניזוק או אבד, ולשחזר אותו במהירות על מנת למזער את זמן ההשבתה ואת אובדן הפרודוקטיביות.

    לסיכום

    מחשוב ענן לעסקים, מלבד ובנוסף ליתרונות הרבים והשימוש הנרחב הנעשה בו, מהווה שירות המביא תועלת רבה למשתמשים בו. קיומם של מספר מודלים ודגמים לשירות מאפשר התאמה מחודדת יותר לצרכים של כל עסק, כך שכל אחד יכול להתאים את השירות לדרישותיו ולהפיק ממנו תועלת רבה אף יותר.

    למעוניינים לדעת יותר על מחשוב ענן לעסקים, על מחשוב ענן באופן כללי, על יתרונות נוספים וגם על חסרונות, כתבנו מאמר בנושא.

    השותפים שלנו

    • js-partners-02
    • js-partners-03
    • js-partners-04
    • js-partners-06
    • mariadb-icon
    • docker-icon
    • nodejs
    Skip to content